Hogyan készítsük el a hajdinát: főzés vagy csíráztatás?


Ha főznénk…
Ha főzni szeretnénk, a szárított szemes hajdinát először alaposan mossuk át, majd kétszeres mennyiségű hideg vízzel együtt, lábosban tegyük a lassú tűzre. A kívánt puhaság és állag éléréséhez körülbelül 20 percig főzzük. Ha már elég puhának találjuk, de nem szívta magába az összes vizet, nyugodtan öntsük el a maradék főzőlevet.
 

hajdina

Oroszosan is lehet. Az orosz konyhában hagyományosan használják a hajdinát. Édes sütemények sütésén túl egyik jellemző formája a sós kása volt. Az oroszos hajdinakásához daráljuk a szemes hajdinát durvára, majd kétszeres mennyiségű sós vízben főzzük pépesre, amíg a víz el nem tűnik róla. Fogyasztható köretként vagy magában, az oroszok általában hagymával, kelkáposztával, burgonyával, gombával gazdagítva eszik, de sok esetben össze is főzik a főétellel.
Csíráztatással a könnyebb emészthetőségért és jobb felszívódásért…

A hajdina nagyon értékes összetevőket tartalmaz, amelyek felszívódását a szervezetben úgy serkenthetjük, ha a magvakat csíráztatva fogyasztjuk el. Ilyen módon megemészteni is könnyebb, a vitaminok és ásványi értékes omega-3 zsírsavak pedig rövidebb idő alatt jutnak el a testben a rendeltetési helyükre.

Csíráztatáshoz első lépésként a szárított magvakat legalább fél órán át, legfeljebb hat órán keresztül vízben áztatjuk, hogy visszanyerjék nedvességtartalmukat. Ezután tésztaszűrőben alaposan átmossuk a magokat, majd tálba tesszük és fedő nélkül szobahőmérsékleten 2-3 napig állni hagyjuk.

Nem szabad sem kiszáradnia, sem úsznia, folyamatosan ellenőrizzük a nedvességét, mindig kevés vízzel locsoljuk, ha szükséges. A csírák ezalatt 0,5-5 cm közötti méretűre nőnek. Mossuk át, tegyük fedett ételtartó dobozba, és hűtőben tároljuk!
A csíráztatott hajdinát szendvicsek készítéséhez vagy salátákba használjuk elsősorban, de a búzacsírához hasonlóan készételekbe is belefőzhetjük. Ha rendszeresen átöblítjük, a csírák körülbelül 1 hétig fogyaszthatók. Ha az edényben penészedés kezdődik, csíráink megromlottak, ne együk meg őket, hanem dobjuk el, készítsünk új adagot!
 

 

Hajdina vásárlása

Natura Hajdinaliszt 500g

Natura Hajdinaliszt 500g

A magas ásványianyag-tartalmú hajdinaliszt felhasználható palacsinták, lepények, tészták készítéséhez.

Ár: 1185 Ft
Megnézem

Hajdina natur hántolt500g (Dénes Natura)

Hajdina natur hántolt 500g (Dénes Natura)

Köretnek kétszeres mennyiségű vízben megfőzve, csíráztatva 8 óra áztatás és 3 - 4 nap csíráztatás után közvetlenül fogyasztható.

Ár: 1095 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!