Hajdina termékek

A hajdina sokoldalú gabona (pontosabban mag, de gabonaként használjuk), amit sokféle élelmiszerben megtalálható a müzliktől a japán tésztákon át az orosz péksüteményekig. Nagyobb élelmiszerboltokban és bioboltokban a hajdinát számos formában megvásárolhatjuk: kapható szemes, dara és liszt is. Igény szerint találhatuk hántolatlan és hántolt, konyhakész, pirított, előfőzött, szárított magvakat. A hántolatlan hajdina barna színű, és a maghéjakat el kell távolítanunk ahhoz, hogy fogyasztható legyen. Amennyiben hajdinalisztet vásárolunk, felhasználásig tartsuk hűtőben vagy ha elég hely van, még jobb a fagyasztóban – a hajdina ugyanis nem gabona, természetes olajtartalma miatt hamar meg tud romlani.
 

hajdina

Hogyan válasszunk a hajdinafajták közül?


Számos bioboltban kapható a nyers (raw) szemes hajdina, amely hántolt és szárított, egyéb kezeléseknek nem vetik alá a magot. Ez a legolcsóbb megoldás, a konyhakész termékek ára a nyershez képest többszörös lehet. A nyers mag kiváló salátákba, chilis babhoz és különféle édességekhez, például chiakása, kókuszkása készítéséhez.

Az úgynevezett krémes hajdina kiváló választás kásákhoz, mivel vízmegkötő képessége igen nagy. A zabpehelyhez hasonlóan használható reggelikészítéshez, kombinálható gyümölcsökkel, joghurttal, mézzel, mogyoróvajjal, a lehetőségek száma végtelen.
Hajdinalisztet tésztasütéshez vásároljunk. Összekeverhetjük bármely gabonaliszttel, de gluténmentes tészták készítéséhez önmagában vagy más glutént nem tartalmazó lisztekkel együtt is használhatjuk. Ha jó minőségű konyhai turmixgépünk (pl. KitchenAid) van, a szemes hajdinát magunk is megőrölhetjük, így elkészíthetjük saját lisztünket. Olcsóbb gépekkel nem érdemes próbálkozni, csak nagysebességű robottal.

Létezik előre kevert hajdinakása is, amely durvára darált hajdinalisztet és többek között tejfehérjét tartalmaz, így víz hozzáadásával pillanatok alatt egészséges reggelit varázsolhatunk az asztalra. Bioboltokban kapható többféle hajdinatészta, amelyeket a durumlisztből készült olasz tésztákkal megegyező módon főzhetünk és használhatunk köretként. A japán Soba tészta alapanyaga szintén hajdina, de ilyen termék vásárlásakor győződjünk meg róla, hogy a termék nem tartalmaz glutént, ha el akarjuk azt kerülni.
 

 

 

Hajdina vásárlása

Natura Hajdinaliszt 500g

Natura Hajdinaliszt 500g

A magas ásványianyag-tartalmú hajdinaliszt felhasználható palacsinták, lepények, tészták készítéséhez.

Ár: 1185 Ft
Megnézem

Hajdina natur hántolt500g (Dénes Natura)

Hajdina natur hántolt 500g (Dénes Natura)

Köretnek kétszeres mennyiségű vízben megfőzve, csíráztatva 8 óra áztatás és 3 - 4 nap csíráztatás után közvetlenül fogyasztható.

Ár: 1095 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!